torsdag 15. november 2012

Kanelknuter

Jeg kommer fra Bergen og her kaller vi kanelboller for skillingsboller. Kanelknuter er en versjon av kanelbollen der man lager en knute på deigen og det har jeg alltid vært veldig fascinert av. Jeg har aldri laget disse før så det var egentlig prøving og feiling på knytingen. Men jeg greide det etterhvert og jeg ble superfornøyd med de da jeg fikk teken på det. 


Kanelknuter:
5 dl lunkent vann
200 gr smør
160 gr sukker
1 ts kardemomme
1 pk gjær
1 kg hvetemel
1 ts salt

Kanelfyll:
100 gr smør romtemperert
150 gr sukker
4 ts kanel

Rør lunken smeltet smør og vann med gjær.

Bland sammen alt det tørre og ha i smørblandingen. Elt deigen til den er smidig, ca 15 min. Deretter la den heve i 40 min.

Miks sammen smør sukker og kanel til alt er godt blandet.

Del deigen i 4 emner og kjevle ut et emne om gangen og smør kanelfyll på halvparten.

Brett den andre halvparten over og kutt deigen i 2 cm brede strimler med en pizzakutter.

Strekk deigen litt ut og tvinn den. Deretter snurrer du deigen rundt 3 fingre 2 runder før du avslutter knuten ved å dytte enden fra undersiden og opp i midten av knuten.

Etterhev i 45 min og stek på 225 grader i 7-10min


-Theresa

24 kommentarer:

  1. Hei, Theresa!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  2. Tusen takk for en fin oppskrift med gode bilder slik at jeg også kanskje kan klare å lage dette!

    SvarSlett
  3. Mmmm, dei såg goe ut, dei ska eg prøva. Takk :)

    SvarSlett
  4. Dette så godt ut :) Blir nok denne som blir til kaffen i morgen :)
    Du får det til å se veldig lett ut så blir spennede å prøve ut oppskriften i morgen :)

    SvarSlett
  5. Hvorfor så utolmodig? Prøv disse enkle endringene i oppskriften din:
    Bruk kaldt/romtemperert vann.
    Elt litt hvis du gidder.
    La heve i 1,5-2 timer
    Etterhev bollene i 45-60 minutter før de stekes.

    Da får du svære lufige boller! På 1 kg mel (som du også bruker), får jeg 24 svære kanelboller som fyller 3 brett fulle!

    Og har du i ett egg i deigen, bruker ferk gjær, og strør rikelig med perlesukker på før steking blir bollene like bra som de du får kjøpt på Brødbakerene, Åpent Bakeri, Bakeriet i Lom eller lignende sjapper!


    Håper du prøver det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Glemte å si... siden de blir så store, trenger de lengre steketid 15-20 minutter, og da må du og ha litt lavere temp (175-200) grader om du ikke liker dem veldig mørke...Her må du føle deg litt frem på din ovn.

      Slett
    2. Takk for tips, det skal jeg huske på til neste gang jeg lager boller ;)

      Slett
    3. Hei. Noen råd? Etterhevingen ble noe laber!

      Slett
  6. Så flotte kanelknuter, men siden jeg ikke liker smørsmaken, så lurer jeg på om jeg kan bytte ut smøret med margarin?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det går helt greit. Faktisk så blir bollene bedre med margarin enn smør. Jeg bruker smør for smakens skyld egentlig, men av margarin så får man et mye bedre bakeresultat :3

      Slett
  7. Heisann! :)
    De så SKIKKELIGE gode ut, å tenkte å prøve de i kveld, hvor mange ble det ca på den oppskriften? Fin blogg forresten, keep up the good work!

    Mvh.
    Jon Arne

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :D jeg husker ikke helt, men tror det var ca 48 stykker

      Slett
  8. Hei. Disse kanelknutene så veldig gode ut. Jeg pleier å lage disse, men kaller de for kanelsnitter, også har jeg vaniljekrem på, da blir de ekstra gode :) Prøv det :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :D skal huske på det neste gang jeg lager kanelknuter

      Slett
  9. Hei! Lagde dissa i kveld og smakte mye bedre enn forskjellige kanelboller/-knuter jeg har smakt før. OMNOMNOMNOM!!! =) Takk for oppskrifta!

    SvarSlett
  10. FANTASTISKE!! eg lagte di akkurat nå, e så goe at eg tror eg droppe middagen :)

    SvarSlett
  11. Nå står de til heving, takk for oppskrift og flotte bilder, skal legge ut bilder og link på bloggen min også!

    SvarSlett
  12. Disse ble kjempegode, tusen takk for oppskriften!! :-) Brukte bare 1/3 av ingrediensene, og det ble mer enn nok for bare meg :-) (ble ca 12-15 halvstore knuter). Så enkelt å snurre dem, og uansett form ble de seende fine ut!
    Igjen: tusen takk :-)

    SvarSlett